Hívjon minket most! 0630-570-83-28

Kertgondozás nyomonkövetése

Fagondozás

Favágás

favagas_1Hozzá nem értők számára rendkívül veszélyes lehet a fák kivágása, főként akkor, ha a fa valamilyen épület közelében van. Vállalkozásunk több éves tapasztalaténak és professzionális eszközeinek köszönhetően bármilyen fát képesek kivágni a leglehetetlenebb helyekről is. A fa kivágása során odafigyelünk arra, hogy ne okozzunk a környezetben kárt. A fa pozíciójától és méretétől függően válasszuk meg a fa eltávolításának módját, mely lehet például döntés, vagy darabolás.

Döntéskor az egész fát egyben vágjuk ki, majd utána daraboljuk össze. Ez a megoldás csak akkor működik, ha a fa valamelyik irányába megfelelő méretű terület áll rendelkezésre. Ha a fa terjedelme és formája nehézzé teszi a megfelelő dőlési irány betartását, akkor kötéllel és ékekkel biztosítjuk, hogy a megfelelő iránybe dőljön a fa.

Ha a fa közelében olyan épület vagy növényzet van, amit meg szeretnénk óvni, illetve a fa olyen helyen van, hogy a döntés nem lehet opció, akkor a darabolás a megoldás. Daraboláskor a fa tetejétől kezdve 1-1.5 méteres darabokra vágjuk a fát. Az egyes darabokat kötélen engedjük le, hogy ne okozzon kárt a környező épületekben és növényekben.

Fametszés, sövényvágás

Fák karbantartásához rendszeres metszésre van szükség, érdemes ezt minden évben legalább egyszer megtenni. Segítségével az elhalt ágak eltávolíthatók, illetve a fa formáján és növekedési irányát is meghatározhatjuk vele. Metszésre akkor is szükség van, amikor az ágak veszélyes helyen nőnek (például villanyoszlopok és vezetékek közelében), vagy veszélyeztetik a lakóépületek épségét, biztonságát.

A metszés során az ágakat úgy vágjuk le, hogy a környékén lévő nővényekben és épületekben ne okozzon kárt. A levágott ágakat igény szerint elszállítjuk, vagy feldaraboljuk, esetleg darálással faaprítékot készítünk belőle. Utóbbi megoldásról részletesebben az Aprítás oldalon olvashat.A fák mellett a sövényeket is karban kell tartani, ebben is segítünk.

Faültetés

favagas_2A földlabdás fák előnye az, hogy az év bármely szakában ültethetők, míg a szabadgyökerű fákat csak ősszel érdemes. Szinte bármilyen típusú fát be tudunk szerezni, azonban ha nem sikerül eldönteni, hogy milyen fát szeretne, nyugodtan kérjen tőlünk tanácsot, és együtt kiválasszuk a megfelelő növényeket.Az ültetés során a földlabdánál jóval nagyobb gödröt ásunk, hogy a gyökerek körüli talaj fallazuljon. A fát méretétől függően kézi vagy gép erővel helyezzük a gödörbe, majd betemetjük úgy, hogy közben talajerő pótlására alkalmas mulcsot és egyéb szereket alkalmazunk. Kollégánk tanácsokat fog adni a szakszerű fagondozás érdekében, amiket betartva garantáltan szép lombkoronája lesz a fának.